Strony

Etykiety

piątek, 17 czerwca 2016

Słodowanie 2.0. Malting. Jak słodować ziarno.

Jak słodować jęczmień, pszenicę inne zboża. Wersja nowa, poprawiona, bo człowiek się rozwija... :)

W poprzednim filmie dawno dawno temu pokazałem jak ekstremalnie prosto zesłodować jęczmień. Słód robiony tamtym sposobem także nie był zły, choć prekursory DMS dawały znać o sobie w postaci kukurydzy w piwie. Może w niektórych przypadkach ta "kukurydza" w jakiś sposób wzbogacała smak i aromat, ale umówmy się, z reguły pożądana nie jest.

Dlatego od dłuższego czasu słód w Domu Pachnącym Żywicą powstaje w sposób przedstawiony na filmie.
https://youtu.be/1DUNXtY6TtY


#Słód #Malt #Piwo #DobrePolskiePiwo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz